Autor
Redacció

Una façana de l’antiga cotxera de Lutxana reviurà en un centre sociosanitari al Poblenou

El projecte del Nou Hospital Evangèlic, que ha començat a construir-se al Poblenou, integra un element protegit del que va ser quarter general de la CGA.

El Nou Hospital Evangèlic de Barcelona va posar la setmana passada la primera pedra del que serà la seva futura seu al districte de Sant Martí, un equipament d'atenció intermèdia que substituirà l'edifici actual del carrer Camèlies. Del projecte arquitectònic, que firma l'estudi PMMT, crida l'atenció com s'ha resolt la integració d'una part de la façana del que havia estat la cotxera d'autobusos de Lutxana, que es manté dreta al carrer Ciutat de Granada.

Aquest element històric, protegit com a tal pel Departament de Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic de l'Ajuntament de Barcelona, quedarà integrat en un edifici singular de 10.000 metres quadrats amb 190 llits i un espai ambulatori, destinat a cobrir el dèficit d'infraestructures sanitàries de la zona sud de Barcelona i regenerar urbanísticament la zona.

Aquesta façana lateral de les antigues cotxeres tindrà una nova funció el 2022, quan es complirà un segle de la fundació de l'empresa que hi va tenir la seu gairebé tota la vida, la Companyia General d'Autobusos (CGA). La història de l'edifici es remunta al 1923, quan la CGA va comprar la nau a Aceros San Martín per donar-li ús com a garatge d'autobusos. Un any després, les instal·lacions van adquirir el caràcter de cotxera, que no abandonarien durant les següents vuit dècades.

La renovació del barri del Poblenou i el projecte del 22@ van començar a posar el punt final d'aquest emplaçament. El 15 d'abril del 2007 el personal de TMB acomiadava, amb un acte obert a la ciutadania, després de 84 anys, les històriques cotxeres de Lutxana.

Imatge
Estat actual del fragment de façana preservat / Foto: Google Street View

Estat actual del fragment de façana preservat / Foto: Google Street View

Darrera modificació
dimarts, juny 29, 2021 - 08:01

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/facana-de-lantiga-cotxera-de-lutxana-reviura-centre-sociosanitari-poblenou