31.03.2021
Autor
Premsa TMB

Comença el 15è Concurs de Relats Curts de TMB amb motiu de la diada de Sant Jordi

Subtítol

Enguany, el fil conductor de les cinc categories del concurs són els valors que transmet i inspira la Fundació TMB. Per segona vegada, torna la categoria de participació Conte Infantil que aquest any premiarà els relats inspirats en el centenari de la xarxa de bus.

L’edició número15 del Concurs de Relats Curts de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat amb l’obertura del lloc web relatscurts.tmb.cat. Sota el lema Al món de les històries tot és possible, els interessats poden participar-hi des d’avui fins al 30 de maig. L’usuari pot participar en cinc categories diferents: Relat Lliure, Conte Infantil, TuitRelat, Instarelat i AudioRelat. A més, amb motiu de la quinzena edició s’ha fet una biblioteca amb els millors relats d’aquests 15 anys d’història de concurs, es poden llegir al web.

Aquest any, el fil conductor de totes les categories de Relats Curts 2021 és el conjunt de valors de la Fundació TMB. És a dir, per escriure els seus textos els participants es poden inspirar en el respecte i la preservació del medi ambient, la diversitat humana, la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació, la solidaritat, la cooperació, el civisme i la convivència, la mobilitat, l’educació, la promoció de la cultura o la preservació del patrimoni històric.

A la clàssica secció Relat Lliure, les narracions hauran d’estar escrites en una sola pàgina (màxim de 3.500 caràcters), en català o en castellà, i han de versar sobre una història on aparegui algun transport o escenari de TMB, com ara el bus, el metro, el funicular de Montjuïc, el Barcelona Bus Turístic o el telefèric de Montjuïc, o bé un text que parli de l’experiència viscuda durant la pandèmia, destacant alguna cosa positiva apresa en aquest temps de confinament o bé anomenar la persona que abraçaries i la línia que t’hi acosta.

Enguany tornem a repetir l’èxit de la categoria Conte Infantil. Hi poden participar nens i nenes d’entre 8 i 17 anys, dividits en dos trams d’edat (de 8 a 12 anys i de 13 a 17 anys). Els autors hauran de crear un conte de caràcter literari, real o fictici, sobre els 100 anys de la xarxa d’autobús de Barcelona, tot enviant una felicitació i celebrar amb TMB el centenari. També poden explicar alguna història del passat dels autobusos, això sí, s’ha d’explicar a través de jocs, cançons, balls i molt d’enginy. El pares, tutors o professors majors d’edat hauran de pujar el relat a la pàgina web oficial del concurs relatscurts.tmb.cat. El conte guanyador serà editat i il·lustrat per Plataforma Editorial.

A la secció AudioRelat l’usuari haurà de pujar un relat en format d’àudio, de màxim d’un minut de durada, on expliqui una història, i hi ha d’aparèixer algun transport de TMB.

Per participar a la categoria TuitRelat, els usuaris de Twitter hauran d’escriure un relat de màxim 280 caràcters explicant una història curta on ha d’aparèixer en algun moment algun transport de TMB, anomenar la persona que abraçaries en aquests temps de pandèmia i la línia de #busbcn o #metrobcn que t’hi acosta, o destacar alguna cosa positiva apresa en aquests moments d’incertesa. Per participar en el concurs s’haurà de mencionar el perfil corporatiu de TMB a Twitter (@TMB_Barcelona) i incloure l’etiqueta #RelatsTMB2021.

Pel que fa a l’Instarelat, els usuaris hauran de publicar a Instagram una fotografia feta en algun dels transports de TMB que t’acosta a la persona que abraçaries i anomenar-la dins el comentari. La imatge haurà de tenir un títol literari, anar etiquetada amb #RelatsTMB2021 i mencionar el perfil de TMB a Instagram (@tmb_bcn).

Per segona vegada el concurs tindrà una fase de votacions. Els usuaris podran votar els seus textos preferits de la modalitat Relat Lliure i Conte Infantil a través del mateix web del concurs i els votants també podran guanyar premis com entrades dobles de cinema diàries. La passada edició del concurs va rebre un total de 1.721 relats.

‘Al món de les històries tot és possible’

El Concurs de Relats Curts de TMB és una fórmula original i participativa perquè els ciutadans de Barcelona i l'àrea metropolitana s'exercitin en l’escriptura i la lectura. Els usuaris que participin a la categoria de Relat Lliure, Conte Infantil i AudioRelat penjaran les seves obres directament al web relatscurts.tmb.cat. La participació a Instarelat i TuitRelat és directa a través de les xarxes socials Instagram i Twitter amb l’etiqueta #RelatsTMB2021 i mencionant els perfils corporatius de TMB.

L’admissió de relats serà fins al 30 de maig i la iniciativa es fa amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Plataforma Editorial, Cinemes Filmax Gran Via, l’Institut de Cultura de Barcelona, a través del Grec Festival, el Zoo de Barcelona, el Parc d’Atraccions Tibidabo i el telefèric de Montjuïc.

Participar i escriure una història té premi

Enguany, el jurat encarregat de triar els relats finalistes de les diferents categories tindrà en compte la qualitat narrativa, l’originalitat del relat, la relació de la història amb TMB i la inspiració en els valors de la Fundació TMB. Pel que fa al Relat Lliure, el jurat escollirà els 10 relats finalistes. Hi haurà primer i segon premi i també un guardó per al relat més llegit, triat per votació al web del concurs. En les categories de xarxes socials, TuitRelat i Instarelat, també hi haurà primer i segon premi. Hi haurà cinc finalistes per a cada una de les categories. L’escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès donarà consells per escriure i inspirar els participants.

Entre els premis hi ha un viatge a Madrid per al guanyador del Relat Lliure. Els millors TuitRelat i InstaRelat s’enduran un iPad i el millor AudioRelat, uns auriculars Airpods.

Darrera modificació
13.04.2021
Tema

Source URL: https://noticies.tmb.cat/sala-de-premsa/comenca-15e-concurs-de-relats-curts-de-tmb-amb-motiu-de-diada-de-sant-jordi