Autor
Marta Espinosa

Intervenció artística al pont de la Riera Blanca, a les proximitats del metro de Santa Eulàlia

Les 16 columnes que sostenen les vies del metro i del tren al pas per la Riera Blanca, límit entre les ciutats de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat, llueixen decoracions d'art urbà que recorden les cultures de diferents parts del món. 

Des de fa unes setmanes, les 16 columnes situades a la Riera Blanca, entre la ronda de la Via i el carrer de Santiago Ramón y Cajal, que sostenen el pont (tres ponts, en realitat, el de les vies del metro, el de les vies de tallers de Santa Eulàlia i el de les vies de Renfe) per on passen cada dia milers de viatgers de la línia 1 de metro i de les línes de Rodalies, llueixen una intervenció artística que vol dotar de colors i de missatge un espai de pas fins ara gris i ombrívol. La creació es va presentar el passat 18 de juliol de la mà del regidor de l'Hospitalet David Quirós i el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra.

A prop d'aquest pont trobem l'estació de la línia vermella (L1) de Santa Eulàlia, amb dos accessos, i aquest de la Riera Blanca n'és un. L'art urbà, atrevit i colorista, inclou elements pintats a les mateixes columnes de formigó i altres peces amb relleu col·locades als pilars per dotar de vida pròpia els personatges en forma de tòtems que vigilen l'espai i que es troben entrelligats per una estrucura de ferro que representa la naturalesa, com a element d'unió entre les persones. La creació té referències iconogràfiques a la natura, el cosmos, la terra, el mar i els cinc continents. Els creadors han utilitzat materials com la fusta, el ferro, grafits i elements reciclats, que volen simbolitzar la importància de les cultures del món, ja que ambdues ciutats frontereres s'han forjat precisament a partir de la barreja de cultures.

La creació porta la signatura del col·lectiu La Tonal'H, format per 60 artistes de les dues ciutats que apliquen diferents disciplines, com ara escultura, pintura, serigrafia, fotografia, música, disseny gràfic, il·lustració, producció audiovisual, forja, ebenisteria, construccions efímeres, teatre, escenografia i street art, entre d'altres.

L'acció artística, promoguda pels ajuntaments de l'Hospitalet i el de Barcelona, que han finançat el projecte al 50%, té per objectiu dignificar aquest tram de la Riera Blanca (zona de pas fronterera entre ambós municipis) i l'accés de l'estació de Santa Eulàlia, i és una continuïtat de la que ja es va presentar el novembre passat. Aquella iniciativa va consistir en la decoració amb la tècnica del trencadís de les 15 columnes de l'altra sortida de la mateixa estació que dona al pont de la Torrassa (a l'avinguda del Metro cantonada amb el carrer Santiago Ramón y Cajal) i que us vam explicar en aquest article

 

Imatge
Un dels pilars caracteritzat amb una màscara que recorda les tribus africanes / Foto: TMB


El pont de la Riera Blanca sosté les vies de la línia 1 del metro i dels tallers, a més de les de Renfe / Foto: TMB

Darrera modificació
dilluns, agost 14, 2023 - 12:59

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/intervencio-artistica-pont-de-riera-blanca-proximitats-metro-de-santa-eulalia