Autor
Laura Martínez

D’escriptors a pistolers, passant per la Barcelona canalla: un viatge per la Línia K

Podem viatjar en metro com ho fem cada dia, en la  voràgine quotidiana de voler arribar al nostre destí al més aviat posible sense aixecar la vista del mòbil, o bé anar més enllà i descobrir la Barcelona més literària per 10 estacions de metro.

Quan vulguem podem agafar el metro i traslladar-nos a escenaris de novel·les i autors com Dan Brown, Miguel de Cervantes, Gabriel García Márquez, Pío Baroja, Ildefonso Falcones o Mercè Rodoreda, entre molts d’altres. I què podem descobrir en aquesta Barcelona literària? Les anècdotes i històries són variades i ben entretingudes.

Per exemple: l’avinguda Paral·lel es considera en el seu conjunt un escenari canalla, negre i criminal, ple de sang llibertària. Detectius i policies com Pepe Carvalho o Petra Delicado han pentinat els seus carrers. El número 69 va ser el centre de la ciutat que vivia al marge del sistema, amb tot un símbol del pistolerisme: el bar La Tranquilidad, descrit per autors com Pío Baroja, André Malraux o Juan García Oliver.

No gaire lluny podem passejar per la Rambla, la de les flors i dels animals, però també dels escriptors. Descrita de manera infinita, hi han deixat volar la seva imaginació escriptors com Mario Vargas Llosa, George Orwell, Pere Calders, Hans Christian Andersen o Juan Marsé. Tots ells, meravellats per aquesta artèria de la ciutat que emana tanta vida per totes bandes.

I podríem continuar… Les localitzacions descrites seguint 10 estacions de metro són: Barceloneta (Don Quixot, la tragèdia i el mar), Liceu (els dos cors de la ciutat), Paral·lel (la Barcelona canalla), Espanya (la muntanya dels prodigis), Bellvitge (la Barcelona metropolitana forjada en el barri), El Coll/La Teixonera (la Barcelona que va estar sota la catifa), Fontana (territori Rodoreda), Diagonal (la ciutat burguesa), Llacuna (la Barcelona somiada) i Jaume I (la Barcelona medieval i llegendària).

Una ruta imaginària realment interessant i enriquidora de la nostra ciutat vista des d’un altre punt de vista, el literari, que es pot descobrir coincidint amb la diada de Sant Jordi amb la descàrrega gratuïta del llibre Barcelona metro literària, de l’escriptor Raúl Montilla, gràcies a Amazon.

Imatge
Raul Montilla en una moment de la ruta

Els escriptors participants en la ruta Línia K del passat 18 d'abril: Raúl Montilla, Cristian Perfumo, Lorena Franco i Coia Valls
 

 

Darrera modificació
divendres, abril 20, 2018 - 10:23

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/descriptors-pistolers-passant-barcelona-canalla-viatge-linia-k