Autor
Oriol Pàmies

L''Arianne', el seient d'autobús que s'ha guanyat un lloc a l'olimp del disseny

La creació de Rafael Bufill del 1991, produïda en sèrie a Martorelles per Fainsa, va equipar diverses generacions de cotxes de TMB al llarg de més d'una dècada.

Entre l'objecte i l'usuari hi sol haver sempre un professional del disseny al servei de la indústria. Gràcies al Museu del Disseny de Barcelona hem recordat que darrere el seient Arianne de la firma Fainsa, present en desenes d'autobusos de TMB, hi ha Rafael Bufill i l'enginyeria Lypsa, que el van crear el 1991.

Bufill (Barcelona, 1953) és, doncs, l'autor d'aquest seient fet de resina ABS, acer i tela que va equipar diverses sèries d'autobusos de TMB els anys 90 i primers anys 2000, entre les quals la 13A, la dels primers estàndards de gas natural; la 34 d'articulats MAN, la 30A d'articulats Mercedes, la 44 de midis, i les 66 i 67 d'estàndards Iveco. Encara se'n poden trobar, i fer servir, en unes quantes desenes de cotxes de la flota actual.

El mateix fabricant i d'altres han subministrat altres models de seient per a TMB, però l’Arianne té una cosa especial: forma part de la col·lecció d'objectes representatius del segle XX que conserva el Museu del Disseny de Barcelona, allotjat a l'edifici Disseny Hub de la plaça de les Glòries.

Darrera modificació
divendres, febrer 2, 2018 - 08:37

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/larianne-seient-dautobus-que-sha-guanyat-lloc-lolimp-disseny