Autor
Marta Franco

Tres estacions de metro de la línia 9 Sud, finalistes dels premis FAD

Entre els finalistes de l’edició 2016 dels premis FAD es troba l’estudi Garcés-De Seta-Bonet per l’arquitectura interior de tres estacions de metro de la L9 Sud, caracteritzades per l'anomenat brutalisme.

S’han publicat els finalistes del 2016 dels premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. Entre els 21 escollits, d’entre els 416 candidats de les diverses categories, en la d’interiorisme hi ha les estacions de metro de Mercabarna, Parc Logístic i Europa / Fira de la nova línia 9 Sud, projectades per Garcés-De Seta-Bonet.

Aquestes estacions es caracteritzen pel brutalisme, com s'anomena el corrent arquitectònic partidari de deixar el formigó a la vista (béton brut en francès), que permet copsar la magnitud i la complexitat de l'obra d'infraestructura. 

Aquest projecte de l'equip de Jordi Garcés, arquitecte que s'ha prodigat sobretot en els projectes de museus (Museu de la Ciència, ampliació del Museu Picasso), és un clar exemple de com l'arquitectura de les estacions esdevé un tret de personalitat de la L9 Sud.

Un projecte emblemàtic, segons el jurat

Segons la valoració del jurat, en aquest treball d'arquitectura interior "el que resulta impressionant és el reconeixement i la intel·ligència en la lectura de la preexistència, com si es tractés d'un jaciment arqueològic”. Consideren que “és una ruïna moderna que es treballa d'una manera gairebé museològica o escènica”. 

També destaquen les opcions triades per a la il·luminació, la ubicació dels controls, la senyalització, els panells acústics i les entrades de llum natural, que segons afirmen “doten els interiors d'una gran noblesa”. 

“Les tres estacions de metro semblen arribades d'un escenari postapocalíptic en el qual les superfícies adquireixen un caràcter pictòric per l'efecte que la llum i l'ombra produeixen en les textures de les superfícies. Cal valorar, per tant, el control d'escala i els gestos mínims i eficaços que fan emblemàtic aquest projecte", conclouen.

La festa del lliurament de la 58a edició del Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme serà el dia 8 de juny al Disseny Hub Barcelona, en el marc de la FADfest, l’esdeveniment anual del FAD que celebra l’excel·lència creativa, reconeix la feina de professionals i empreses i apropa el disseny a la ciutadania.

Imatge
Estació de Parc Logístic / Foto: Pep Herrero

L'estètica industrial domina els espais de l'estació Mercabarna / Foto: Pep Herrero​
Darrera modificació
dilluns, febrer 6, 2017 - 17:09

Source URL: https://noticies.tmb.cat/cultura-oci/tres-estacions-de-metro-de-linia-9-sud-finalistes-premis-fad