Marta Franco

L'amor i el transport públic, una parella de pel·lícula

Aquest petit recull d'algunes escenes emblemàtiques d'onze pel·lícules demostra com n'és d'estret el vincle entre la quotidianitat del viatge i les relacions humanes que hi bateguen en estat de trànsit. 

Fa unes setmanes compartíem al Facebook de TMB un vídeo titulat "Subway Love", de Max Stossel, en què l'autor fa una reflexió romàntica de tres minuts d'un viatge al metro de Nova York. En un joc visual encisador, embelleix la idea de l'enamorament sobtat entre dos usuaris del metro de la ciutat dels gratacels.

I és que són moltes les històries d'amor que tenen com a escenari el transport públic, com mostra aquesta selecció de films:

1. Amélie (2001): La protagonista del film, interpretada per l'actriu francesa Audrey Tautou, i el seu enamorat es troben diverses vegades a l'estació de tren Gare du Nord de París, estació en què es deixen missatges a les parets en un joc d'endevinalles creat amb l'objectiu de tornar-se a trobar. En la mateixa pel·lícula, Amélie, que viu a prop de l'estació de metro d'Abbesses, també guia una invident pel barri de Montmartre fins a la boca de metro de Lamarck - Caulaincourt.

2. Paris, je t’aime (2006): També al metro de la ciutat de la llum, concretament a l'estació Tuileries de la línia 1, transcorre una altra situació amorosa marcada per la gelosia i els malentesos turístics. Un turista, interpretat per l’actor Steve Buscemi, observa una parella a l'andana del metro que s'està barallant i es veu implicat en la seva discussió en el moment en què trenca la norma de no establir contacte visual al metro de París. La pel·lícula consta de 18 curtmetratges i aquest en concret està dirigit pels germans Coen. 

3. Tornar a l'amor (1984): Meryl Streep es troba amb Robert De Niro en el tren de passatgers Metro North, un moment carregat de tendresa suburbana que posa el punt final al llargmetratge.

4. Els paraigües de Cherbourg (1964): En aquest romàntic musical el personatge que interpreta Catherine Deneuve ha de dir adéu al seu estimat a l'estació de tren de Cherbourg abans que passi a ser un soldat de la guerra d'Algèria amb França (1954-1962), sense ser conscient en aquell moment que espera un fill d'ell.

5. Abans de l'alba (1995): L'actor Ethan Hawke es troba amb Julie Delpy en un viatge en tren a Budapest. Un trajecte que aprofiten per conversar i en què decideixen passar una nit junts a Viena, tot i saber que possiblement serà la seva única vetllada plegats.

6. Els llargs dies de l'estiu (2009): https://youtu.be/MUBuzDPh4Ag Una pel·lícula de comèdia i drama protagonitzada per Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel, que comparteixen un trajecte en tren gràcies a les casualitats del destí. En aquest moment, l'actor s'enamora perdudament d'una noia que no creu en l'amor. 

7. Los Tenenbaums. Una familia de genios (2001): En aquest film, Royal Tenenbaum fa creure a la seva exdona i als seus fills que té un càncer d’estómac i que només li queden unes setmanes de vida per poder tornar amb ells. Hi destaca una bonica escena d'amor a la Royal Arctic Line de Grenlàndia. 

8. Perseguit per la mort (1959): Els protagonistes d'aquesta joia del cinema d'Alfred Hitchcock, Roger i Eve, a qui donen vida Cary Grant i Eva Marie Saint, tenen un extens i seductor diàleg mentre dinen en un viatge en tren. L'escena final, en la qual els dos herois es troben al tren i consumen el seu amor, és una de les més cèlebres, gràcies a l'últim pla de la pel·lícula que simbolitza l'acte sexual: quan el tren penetra en un llarg túnel a tota velocitat.

9. Cita en St. Louis (1944): En un moment del musical, el personatge de Judy Garland canta la cançó d'amor "Trolley Song" dalt d'un tramvia americà de l'època. 

10. La recerca de la felicitat (2006): En aquest cas es tracta d'una escena d'amor entre un pare i el seu fill que té lloc al metro de la Gran Poma. El personatge que interpreta Will Smith intenta convèncer el seu fill que l’escàner que necessita vendre desesperadament és una màquina del temps perquè no s'adoni que no tenen un lloc on dormir i que acabaran passant la nit amagats en un lavabo de l'estació. 

11. Shame (2011): Acabem el llistat amb una pel·lícula una mica pujada de to, una escena eròtica d'aquest film en què s'explica la història d’un home addicte al sexe. En un moment del llargmetratge l'actor que l'interpreta, Michael Fassbender, mira lascivament la noia que té asseguda al davant dins un comboi de metro de Nova York. Un tens recorregut suburbà amb una alta dosi d'atracció. 

Si saps pel·lícules en què es vegin històries d'amor al transport públic, envia'ns els teus suggeriments a l'adreça gabpremsa@tmb.cat o bé fes-nos un tuit adreçat al nostre perfil de Twitter @TMB_Barcelona.

* Fonts de referència: 

•    The Source Cinefila.mx  

Darrera modificació: 
18.01.2016

També et pot interessar...

Contingut relacionat

Últimes notícies